Izleti

BISER HERCEGOVINE-SLAP KRAVICA

10 km od Međugorja
mjesto Studenci, općina Ljubuški
Sa širinom od 120 metara i visinom od 25 metara, Kravica je jedan od najvećih i zasigurno jedan od najimpresivnijih slapova u Bosni i Hercegovini.
Ovo je omiljeno lokalno kupalište i izletište.

PARK PRIRODE-HUTOVO BLATO

22 km od Međugorja
općina Čapljina
Park prirode Hutovo blato jedan je od bogatijih rezervata ptica močvarica u jugoistočnoj Europi.
Svake zime dvjestotinjak vrsta ptica zimuje u močvarnim staništima parka. U parku je povremeno ili stalno aktivno 61 vrelo. Park se sastoji od 6 jezera koja su povezana kanalima i jarugama.
U parku se organiziraju obilasci i razgledanje jezera i kanala barkama, te se iznajmljuju kanui za promatranje ptica.

RIMSKA VILLA RUSTICA-MOGORJELO

15 km od Međugorja
općina Čapljina
Jedinstveni arheološki spomenik iz rimskog doba (4.st.), dobro očuvana stara rimska villa rustica-Mogorjelo, spada u najljepša zdanja kasne antičke arhitekture u cijeloj Bosni i Hercegovini.
U unutrašnjosti objekta bile su izgrađene prostorije za smještaj radnika, ostave, pet spremnika za ulje ukopanih u zemlju i četiri ili pet odvodnih kanala za otpad.

UTVRDA NA BRDU-TVRĐAVA HERCEG STJEPANA

10 km od Međugorja
općina Ljubuški
U srednjem vijeku, iznad Ljubuškog, na vrhu Buturovice podignuta je tvrđava koja se obićno pripisuje Herceg Stjepanu, premda je starija od njega.
Kada je grad pao u turske ruke preuređen je u vojnu nastambu sa svim pratećim objektima: žitnica, vodospremnik, zatvor, zapovjednikov stan te nastambe za vojnu posadu u blizini.
Početkom 19. stoljeća grad je izgubio vojni značaj i ubrzo počeo propadati.

RIJEKA S DEVET IMENA-TREBIŽAT

10 km od Međugorja
općina Ljubuški
Veličanstvena rijeka Trebižat je ogledalo prirodne ljepote i bogatstva hercegovačkoga kraja. Ova čudesna rijeka ponire i izvire u kršu čak 9 puta, pod devet različitih imena. Ukupna duljina rijeke od izvora u Peć Mlinima do ušća u rijeku Neretvu iznosi 51 km.
Rijeka Trebižat je idealno mjesto za odmor u prirodi, u jesen uz rafting, a ljeti kao osvježenje na nekom od kupališta.
Njezin krivudavi tok s laganim brzacima najbolje ćete upoznati uz kanu safari. 

KULTURNO SREDIŠTE HERCEGOVINE-MOSTAR

27 km od Međugorja
općina Mostar
Glavni simbol grada Mostara je Stari most koji je u srpnju 2005. s cijelim Starim gradom uvršteni u UNESCO-vu svjetsku kulturnu baštinu.
Izgradnju mosta započeo je, u otomanskom periodu, turski arhitekt Hajrudin po nalogu sultana Sulejmana Veličanstvenog i završio nakon devet godina rada.
Stari most povezuje dvije obale Neretve i nalazi se između dviju kula: kule Tare i Herceguše.

NASELJE NA IZVORU VODE-BLAGAJ

35 km od Međugorja
općina Mostar
Iznad izvora rijeke Bune, koji je najveći krški izvor u Europi (Vrelo Bune) smješteno je naselje Blagaj.
Pored njega se nalazi čuvena tekija, a u njegovoj okolici su prapovijesno nalazište Zelena pećina, ribogojilište i restorani, te dvorac iz 15. stoljeća, dok se u samom mjestu nalaze brojne građevine koje su proglašene nacionalnim spomenikom BiH.

STARI GRAD-POČITELJ

18 km od Međugorja
općina Čapljina
Povijesno urbano središte i dan danas naseljenog Počitelja potječe još od 14. st. a pretpostavlja se da je graditelj utvrđenog grada i osnivač prigradskog naselja bio bosanski kralj Tvrtko I. Kotromanić. 
Za vrijeme nadolazeće osmanlijske vojne sile u Počitelju je bila smještena ugarska vojska i kralj koji su punih pet godina pružali otpor turskoj sili. 1471. godine utvrda je pala u ruke Turaka i vremenom dobila današnji orijentalni štih.  

NEKROPOLA-RADIMLJA

40 km od Međugorja
mjesto Vidovo polje, općina Stolac
Po brojnosti stećaka, njihovoj raznovrsnosti, kvaliteti izrade i natpisima u kojima se spominju poznate povijesne osobe nekropola Radimlja spada u najvrijednije spomenike srednjovjekovnog razdoblja Bosne i Hercegovine. Nekropola je najvjerojatnije nastala koncem 14. stoljeća, kada su izrezana tri velika stećka u obliku sanduka. Ipak, većina stećaka datira iz 15. i 16. stoljeća, o čemu najpouzdanije svjedoči natpis na jednom od njih: 
„Pod stećkom leži Radoje, brat vojvode Petra, obojica sinovi vojvode Stipana”.

ŠPILJA-VJETRENICA

80 km od Međugorja
mjesto Popovo polje, općina Ravno
Najpoznatija špilja u Bosni i Hercegovini i zaštićeni spomenik prirode je i prva špilja u svijetu po bioraznolikosti. U špilji je do sada otkriveno oko 7.000 metara podzemnih kanala.
U Vjetrenici je zabilježeno više od 200 različitih životinjskih vrsta, od kojih je više od 90 životinja potpuno prilagođenih na život u podzemlju. 37 životinja je prvi put pronađeno i opisano upravo na ovom mjestu.
Unutrašnja temperatura: zraka - 11,4°C , vode - 11,3°C