Čarobna zima u Međugorju

U vrijeme kada se Majka priroda već poigrala sa prekrasnim bojama jeseni i kada je jako hercegovačko sunce stavila na počinak, stiže nam zima, a sa njom i božićni i novogodišnji blagdani.
Već krajem studenog počinju pripreme za adventska događanja u Međugorju, početkom prosinca počinju se ukrašavati ulice, te vanjski dio crkvenog dvorišta.
Tada čarolija započinje…

Svetkovina Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije

Početkom prosinca, točnije 8. prosinca, u ozračju molitve i blagdanskog ugođaja, svečano se proslavlja ovaj blagdan. Osim domaćih vjernika, u molitvama sudjeluju i vjernici iz različitih dijelova svijeta- Italije, SAD, Francuske, Mađarske, Španjolske, Hrvatske. Na ovaj blagdan slave se tri svete mise- u 06:00, 11:00 i u 18:00 sati.

Advent u Međugorju

U iščekivanju Božića, na prvu Adventsku nedjelju, na području stare župne crkve, svoja vrata svim posjetiteljima otvara „Advent u Međugorju“. Advent u Međugorju ima jednu ogromnu želju i zadaću- pomoći siromašnima. Adventske večeri se održavaju svaku nedjelju sa različitim domaćinima. Kušajte hercegovačke proizvode, uživajte u kapljici toplog, kuhanog vina i osjetite dio božićne čarolije Međugorja.
Božić u Međugorju

Kao i svake godine, međugorska župa sa velikim nestrpljenjem i pripremama dočekuje najradosniji katolički blagdan- Božić. U župnoj crkvi svetog Jakova, devet dana prije Božića slave se svete Mise zornice, u 6 sati svako jutro. Na dan uoči Božića, Badnjak, večernji program započinje u 17 sati molitvom krunice, a sveta misa Badnje večeri je u 18 sati.
Nakon večernje sv. Mise zajednica Cenacolo uprizoruje žive jaslice na platou ispred župne crkve. Božićno bdijenje započinje u 22 sata, i nastavlja se svetom misom Polnoćkom. Na sam dan Božića, 25. prosinca, svete mise u župnoj crkvi su u 8, 11 i 18 sati.

U Novu godinu s molitvom

Tisuće i tisuće šarenih lampica obasja ovo mjesto i budi novogodišnju čaroliju. Različite atrakcije kao što su : uprizorenje živih jaslica pod vodstvom zajednice Cenacolo , različiti novogodišnji koncerti i zabavne priredbe za djecu su znak da Međugorje morate posjetiti.
Svake godine 31.12. točno u 22 sata započinje molitvena noć. To je prilika da Novu godinu dočekate na drugačiji način, u molitvi s Isusom i Marijom.
Biti sa Gospodinom u prostoru kojim odzvanja molitva i spokoj je ono što Međugorje zaista nudi i što ga čini drugačijim od bilo kojeg drugog mjesta na svijetu.

A u tom kraju bijahu pastiri: pod vedrim su nebom čuvali noćnu stražu kod svojih stada. Anđeo im Gospodnji pristupi i slava ih Gospodnja obasja! Silno se prestrašiše. No anđeo im reče: "Ne bojte se! Evo javljam vam blagovijest, veliku radost za sav narod! Danas vam se u gradu Davidovu rodio Spasitelj - Krist, Gospodin. I evo vam znaka: naći ćete novorođenče povijeno gdje leži u jaslama." I odjednom se anđelu pridruži silna nebeska vojska hvaleći Boga i govoreći:

"Slava na visinama Bogu,
a na zemlji mir ljudima,
miljenicima njegovim!"

Lk 2,8-14