CENACOLO – zajednica i škola života

"U mom srcu bili su mladi: vidjela sam ih „bez pastira“ i uporišta, poražene, unatoč silnom blagostanju koje su imali. No, ipak tužni i bez sjaja u očima..." sestra Elvira
Kao odgovor na tugu i tamu u svijetu, ograničenost, očaj i ovisnost, iz najljepšeg sna sestre Elvire rodila se zajednica Cenacolo.

Naime, sve je počelo 16.07.1983. na blagdan Gospe od Karmela u gradiću Saluzzo na sjeveru Italije. Osnivačica ove zajednice je časna sestra Elvira Petrozzi, poznata kao Majka Elvira. Majka Elvira je dobila od grada na korištenje malu i trošnu kućicu, koja je ubrzo postala utočište mnoštvu mladih i izgubljenih duša.

Na samom početku plan je bio otvoriti jednu kućicu (bratovštinu), ali zbog potrebe su se počeli širiti i sad postoji 61 bratovština u 18 zemalja. U Međugorju je otvorena prva bratovština izvan Italije. Zajednica Cenacolo postoji u Međugorju već 25 godina. Trenutačno u zajednici u Međugorju se nalazi 40-ak osoba.

Dan u zajednici

Dan u Zajednici je prožet molitvom i radom. Molitvom kao hranom koja mijenja život, a radom kao sredstvom „unutarnjeg popravka“. Te u skladu sa tim, u Zajednici ističu: “Tko dobro moli-dobro radi. Tko dobro radi-dobro moli!“

Svaki novi dan u Zajednici započinje buđenjem u 6 ujutro, pospremaju se kreveti i obavlja se osobna higijena. Potom slijedi trenutak osobnog razgovora sa Gospodinom - molitva koja ih prati tijekom cijelog dana. Nakon molitve doručkuju i odlaze raditi. Od poslova bave se zidarstvom, imaju i svoju stolariju, obrađuju kamen i mnoge druge stvari.

Točno u podne je ručak, zajedničko okupljanje za stolom. Zatim se kratko druže i u 14:00 ponovno nastavljaju raditi. Upravo tijekom tog popodnevnog rada moli se i druga krunica u danu, da se nauči moliti i dok se radi. U 18:00 se moli i treća krunica, prepričavaju se događaji tijekom dana. Kraj dana je obilježen zajedničkom večerom, druženjem i odlaskom na počinak.

Među mnoštvom aktivnosti u kojima zajednica sudjeluje posebno se ističe i organiziranje predstave koja se odžava svake godine tijekom Festivala mladih u Međugorju, te prikaz živih jaslica za vrijeme božićnih blagdana.

Svjedočanstva

Slušajući i čitaju mnoštvo svjedočanstava mladih, samo jedna misao nam prolazi glavom: Uistinu ima netko tko ti poručuje „ Dajem ti još jednu priliku!“ Da, samo još jednu prilku da život otkriješ čistim pogledom, pustiš ruke Bogu, te suočiš se sa životnim problemima ne bježeći u ponor životnih slabosti.

Svakodnevno mladi iz Zajednice održavaju svjedočanstva, na najjednostavniji način prepričavaju svoja iskustva, te na taj način pobjeđuju sve svoje strahove. Ističu da glavni cilj njihovih svjedočanstava je da podsjete sviju kako je život jedan ogromni dar, kojega treba voljeti , a ne zloupotrebljavati.

Oni koji kucaju na vrata zajednice Cenacolo mogu očekivati prihvaćanje, istinsku ljubav, jednostavan i obiteljski način života, i priliku za novi početak.

Kako posjetiti Zajednicu?

Nedaleko od našeg hotela, krenuvši prema Brdu Ukazanja, na svega 15-ak minuta šetnje, naići ćete na kuću sa drvenim natpisom-Cenacolo. Odmah na samom ulazu dočekati će vas plakat na kojemu se nalazi majčinski osmijeh sestre Elvire.

U bilo kojem trenutku Vašeg boravka u hotelu, u mogućnosti smo Vam organizirati prijevoz, kao i upoznati Vas sa satnicama održavanja svjedočanstava momaka iz Zajednice, naravno na različitim jezicima.